10.8.15

Betonia lattiaan?

Toki! Ainakin yläpohjaan. Olemme kuitenkin pähkäilleet jo vaihtoehtoja myös lattian pintamateriaaliksi. Toiveena on käyttöä kestävä, helposti huollettava ja toki myös visuaalisesti miellyttävä lattia. Sellainen, jota ei ihan heti tulevina vuosina haluaisi tai tarvitsisi vaihtaa.

Oma ensisijainen vaihtoehtoni olisi parketti tai ponttilauta. Mielestäni perinteisessä puulattiassa on lämpöä ja fiilistä, jota on hankala muilla materiaaleilla päihittää. Toki lapsi- ja koiraperheessä puulattia saattaisi kärsiä vahinkoa mutta yksi puun hyvistä puolista on, että pinnan voi tarvitessa hioa uudestaan sileäksi. Lisäksi puu on melko ekologinen vaihtoehto. Mieheni ei kuitenkaan lämpeä samallatavalla isolle puupinnalle. Siitäkään huolimatta, ettei nykyajan parketti tarkoita (jos ei näin erityisesti toivo) 80-90 -luvuilta tuttua kellertävää lattiaa. 

Itse en ole erityisen innostunut laminaatista, vaikka se lähes kaikki ensiksi luettelemani kriteerit voi täyttääkin. Harkitsimme pikaisesti myös hyvin helppohoitoista ja kestävää vinyyliä mutta yhteisin sävel löytyi betonilattian kohdalta!

Selvitimme tapoja toteuttaa betonilattia ja kävi ilmi, että parhaaseen lopputulokseen yleensä pääsee, kun lattia toteutetaan pinnoittamalla. Tällöin kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesti betonilattiasta, vaan hienojakoisesta sementtipohjaisesta pinnoitteesta, johon on lisätty pieni määrä akryylia. Pinnoite on erittäin kestävä ja akryylin ansiosta myös joustava. Puhutaan siis mikrosementti -pinnoitteesta.

Halusimme kuulla lattian mikrosementoinnista lisää, joten kutsuimme menetelmän hallitsevan yrittäjän käymään. Hän esitteli meille menetelmää ja myös perusvärimalleja, joita yhdistelemällä eri suhteissa pinnoitteen väriskaala on lähes rajaton.

Toisen perusvärikartan värejä. Näiden lisäksi saatavilla muun muassa sinertävää, punertavaa ja kellertävää pinnoitetta.

Pinnoite vesieristeen päälle tai halutessa todella rouheaa pintaa





Toiveemme viileähkön vaalean harmaa ja elävän näköinen pinta, jossa ripaus rouheutta toteutuisi mahdollisesti parhaiten yhdistämällä sävyjä Blanco ja Plata.
                           
Musta betonilattia vaaleassa korkeahkossa tilassa voisi myös olla melko upea...hmmm...

Innostuin mikrosementoinnista tosissaan! Hintakaan ei ole niin päätä huimaava, kuten etukäteen ajattelin. Edullisimmasta lattiapinnoitteesta ei toki ole kysymys, mutta kestävyydestä, helppohoitoisuudesta ja kauniista ulkonäöstä mielellään hieman maksaakin. Koska mikrosementtiä levitetään lattiavalun päälle vain hyvin ohut kerros, on pinta helppo myös uudistaa, sillä uuden lattian voi asentaa suoraan pinnoitteen päälle. Kotona vielä kuitenkin neuvottelut ovat hieman kesken ja täytynee päättää lattian laatu, kunhan tarkka kustannusarvio projektiimme valmistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti